dijous, 21 de maig del 2015

METEORA


Qui no ha sentit a parlar mai de Meteora? Ja deu fer gairebé 20 anys que en vaig conèixer la seva existència… i finalment ara ens hi hem deixat caure…

 
Meteora és una zona amb unes agulles de conglomera on, en algunes d’elles, hi ha uns monestirs construits a dalt de tot que estan literalment sospesos en l’aire. Es van construir al segle XIV per escapar dels turcs i els albanesos i encara avui en dia i habiten monjos ortodoxos. Actualment només en queden 6 d’actius; molts van ser destruits en el transcurs de la segona guerra mundial. Durant unes hores del dia es poden visitar pel modèlic preu de 3€; és molt recomenable! Estan classificats com a Patrimoni de la Humanitat  per la UNESCO des de 1988. Als mateixos peus de les parets hi ha els pobles de Kalabaka, més gran i turístic, amb botigues, bars i hotels i Kastraki, més petit, tranquil i acollidor, amb poques botigues, alguns bars/restaurants i també amb alguns hotels i apartaments.
 
 

No teníem gaire informació del lloc, ja que no coneixíem gaire ningú que hi hagués estat, però només d’arribar-hi ja vem veure que havíem encertat en fer aquest viatge. La primera impressió que ens vem endur va ser que el lloc era molt xulo, tranquil i amb bona gent.
 

Abans d’anar-hi ens vem posar en contacte, a través del facebook, amb en Vangelis Batsios. A part de ser una gran persona, és bomber, escalador i equipador. Ha nascut i viscut tota la vida a Meteora; per obtenir informació de l’escalada és molt aconsellable contactar amb ell. És fàcil trobar-lo ja que, junt amb la seva família, regenten un restaurant anomenat  Taverna Paradisos que es troba al mateix poble de Kastraki, a mà dreta al carrer principal…i per cert, s’hi menja molt bé!! Ens va posar al dia de l’escalada al lloc i ens va recomenar les vies més bones i les més clàssiques. També ens va aconseguir la guia de Meteora, tot i que és força vella, de l’any 1986!! Però la millor guia amb millors croquis, on t’orientes ràpid és "Greece. Sport climbing: the best of". Hi recull una bona colla de llocs escampats per tot Grècia. Aquí hi ha suficients vies per escalar uns dies a Meteora!

Com arribar-hi:

Vem volar des de Barcelona a Atenes. Al migdia ja havíem aterrat i vem llogar un cotxe i després de 4h i 30 arribàvem al destí. Vem conduir per l’autopista fins a Lamia i d’allà per nacional fins a Meteora. Amb un mapa de carreteres s’arriba sense cap problema.

On dormir:

A la zona hi ha molts hotels i apartaments per llogar. Nosaltres vem estar al Family Hotel Tsikeli de Kastraki. Hem de dir que ha sigut un dels millors hotels on hem estat mai!! És un hotel petit, però molt acollidor. És tranquil, amb unes bones vistes de les parets i el personal és molt atent i amable. Cada dia et preparen l’esmorzar a la terrassa on pots començar el dia contemplant les parets.
 

Per escalar hi ha un munt de bones vies, la majoria transcorren per plaques tècniques on en alguns casos les xapes allunyen força!! Sobretot en els llargs de Vè grau. La roca és de molt bona qualitat exceptuant alguns trams curts de roca dolenta o amb molsa, però en general és molt bona.

Escalades:

DOUPIANI:

És un bon lloc per començar i habituar-se al tipus d’escalada. Hi ha vàries vies de fins a 145m a la cara sud-est:

Thick End, 145m 6a+

Pantokratoras Ridge, 125m 6a+
 
I vàries vies fins a 95m a la cara nord-oest:

Daedalus, 95m 5c+.

 
THE BELL GRAIL:

Egg Dance, 130m 6b.
És una de les vies més cèlebres de Meteora, amb un pas autèntic i acrobàtic a l’últim llarg per canviar de paret. Aquí s’ha de portar algun friend, del 0,50 a l’1 n’hi ha prou. Imprescindible escalar-la!!




 
VULTURE WALL:

West Ridge, 140m 6a.
Via força concorreguda on trobarem passos fins de placa en una aresta aèria o un diedre fissurat on haurem d’autoprotegirnos amb algun frien. Del 0,5 a l’1 també en tindrem prou. Recomanable.
 
 

ADRACHTI:

Gordian Knot, 60m 6a+.
Tot i ser curta es fa en dos llargs. Trams lleugerament desplomats on haurem d’apretar! És un “pirulo” que es veu perfectament des del poble al mig d’un coll, un petit Cavall Bernat!
 


HOLY GHOST, NORTHEAST PILLAR:

Pillar of Dreams, 250m 5c+.
Una de les millors vies de Meteora! Escala aquest impressionant pilar per l’esquerra d’una antiga construcció de fusta en una cova on, sembla que hi deixaven els monjos que es portaven malament… En aquesta via hi ha des de plaques a passos de xemeneia, diedre o alguna bavaresa. S’ha de portar algun friend, del 0’4 a l’1.
 
 
 
 
 
 


Iphigenia 250m 7a.
Va just a l’esquerra del Pillar of Dreams on es creuen un parell de vegades i comparteixen algun llarg a la part de dalt. Via totalment equipada. El primer llarg va totalment pel mig d’una placa plena de molsa, però en sobresurten els bolos necessaris per escalar-la sense tocar la molsa, escalada curiosa! El llarg de 7a està molt ben equipat i no és obligat.
 

HOLY GHOST, EAST FACE:

Corner of Madness, 180m 6b.
És la millor via de fissura de Meteora i un dels més classics i sostinguts diedres fissurats de Grècia. Via mantinguda amb llargs desplomats. És necessari l’alien taronja i el semàfor i camalots del 0,5 al 4.





 
Altres vies recomenades:

West Ridge, 120m 5c+. A l’Ypsilotera Rock.

Southwest Ridge, 180m 6a. Al Holy Ghost Guardian.

Action Direct, 240m 7b A0. Al Holy Ghost northwest face. Via sostinguda molt vertical equipada per Vangelis fa 20 anys!

Way of the water, 80m 6b+. A la cara sud del Holy Ghost. Rapel.lar per aquesta via és la millor opció per baixar d’aquesta agulla després d’escalar qualsevol de les seves vies de les seves 4 cares.

Line of the Falling Drops, 180m 6a. Al Sourloti. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada