dimecres, 30 de maig del 2012

MALI - MÀ DE FÀTIMA

Viatge d’escalada imprescindible a Àfrica. És un racó perdut al desert, que tot i tenir una carretera principal al davant, RN15, té un punt alt d’aventura, ja que aquí no hi ha cobertura telefònica (n’hi ha al poble d’Hombori a 12km), ni servei de rescat en cas d’accident i l’aeroport més proper està a molts km d’aquí. Una ong va posar 3 hambulancies medicalitzades a la clínica d’Hombori, però al gener de 2010 només en quedava 1, les altres les havien desmontat i les utilitzaven com a furgos de càrrega!!



La roca és arenisca molt compactada i en alguns llocs sembla marbre. En general és de bona qualitat i força adherent. És una escalada que en general busca les fisures i diedres. Normalment és fàcil protegir amb friends i tascons.

Per anar-hi hi ha varies opcions:

1-Volar a la capital, Bamako i agafar transport públic. Això suposa 2 dies de bus, ja que la distància que s’ha de recórrer són uns 800km!!

2-Volar a la capital de Burkina, Ouagadougou. I que et reculli en Salva Campillo i et porti, això són 4 o 5h en jeep. És l’opció més còmode, però la més cara. A l’arribada t’espera un treballador de’n Salva per fer els tràmits pel visat, ja que a Burkina i a Mali s’ha de pagar pels tràmits ja que tots els policies i militars en volen treure un benefici!!



A l’anada o la tornada pots aprofitar per fer una parada al País Dogón.


3-Des de França es pot volar a Mopti i després en aurobús. Això és el que ens van explicar uns francesos, però desconec la companyia i la ciutat des d'on es pot volar.

Si contactes amb en Salva, antartic@ya.com, pots reservar que et vingui a buscar a l’aeroport i et torni per 600 euros, o sigui, que com més gent hi hagi al cotxe a repartir, més barat serà! I també hi pots reservar el dormir i menjar al campament Bongujje regentat per Chez Manya. És un lloc segur amb cabanyes fetes amb canyes, però comfortables. Aquí et faran sopar i esmorzar a l’hora que et convingui per anar a escalar. És un lloc molt auster, no hi ha electricitat ni aigua corrent, però cada dia porten uns bidons d’aigua perquè et pugis dutxar. Per beure, pots comprar aigua a en Salva a un preu barat o anar-la a buscar a un pou a 1km del campament. Aquesta aigua no cal tractarla.



A Daari hi ha un segon campament, és més “cutre”, però tenen cervesa fresca!!

Prop d’aquí hi ha una reserva d’elefants que es pot visitar contractant en Salva com a guia.

A Hombori hi ha una mica de tot, restaurants, botigues, mercat i per un modèlic preu et carreguen el telèfon mòbil. Per anar-hi pots fer autoestop, pagar a algú que et porti en moto o agafar la bici que té la Manya al campament!!

La millor època per anar-hi és el gener. Tot hi així, hi fa molta calor i és gairebé impossible escalar al Sol. L’aire és molt sec i et deshidrata molt depressa sense adonar-te’n!! És molt important la logística de l’aigua. En Salva deixa ampolles amagades en llocs estratègics per utilitxar “només” en cas d’emergència!! Per sort hi ha parets en totes les orientacions i sempre es pot escalar a l’hombra.

A vegades hi ha tempestes de sorra, que si no són molt importants es pot escalar, però l’aire està ple de pols i no és molt agradable.


Un dels perills que s’ha de tenir en compte són les cobres i els escorpins sobretot si plou!!

WANDERDU: és la paret del mig i la més pròxima, 25mi. Les vies fan poc més de 200m, o sigui que es pot escalar a la tarda. Es baixa destrepant per la cara nord i amb un ràpel de 25m. Hi trobem vies com:

-Mariage Traditionnel, 6a. Amb una variant de 3 llargs de 7a+ molt recomenable.

-TGV sortint per Oracio, 6b+.


-Panique a Gotham City, 6c.


SURITONDO: És la paret de la dreta. Nosaltres vem escalar a la cara nord, 45mi d’aprox. Hi ha una linia de ràpels per la cara est.

-Black Mamba, 7ª+. Via molt recomenable. Pots rapelar la via.


-Le Cri, 6c. Via semiequipada i força obligada.



KAGA TONDO. És l’agulla més alta, amb la clàssica via de l’aresta nord, Pujos, 6a de 500m. Es baixa amb 7 ràpels per la cara sud-oest.

-Sans mil i acabant per Vuelva Usted Mañana. Travessa un sostre amb AE i segueix un esperó de poc més de 2m d’amplada amb un bon ambient!!


Apartat de la Mà de Fàtima hi ha el pic Hombori. Pots contractar en Salva perquè et porti en jeep aprop del peu de via. La tornada es pot fer caminant fins al poble d’Hombori i després en moto fins a Daari. Hi trobem dues vies:


-Le futuroscope, 7c+. Es baixa rapelant la via.


-L’echappe Salvatrice, 6c. Es baixa rapelant la via.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada