diumenge, 1 d’abril de 2012

CANADÀ

Aquest és un destí per gaudir de l’escalada en gel sense estrés. Però també és un lloc on has d’estar disposat a fer molts km en cotxe per poder escalar, ja que, on dorms i entre sectors hi ha molta distància.
A diferència dels Alps o el Pirineu, on hi ha carreres per arribar primer a les cascades, aquí hi ha molt poca gent. Sempre pots trobar algú davant i hagis de canviar de plans, però no és molt freqüent, exceptuant cascadses, com Polar Circus, que sempre hi ha alguna cordada, però tot i així, aquesta cascada es pot escalar amb cordades al davant, ja que hi ha moltes campes de neu entre ressalts. Per altra banda, si el risc d’allaus és alt, hi ha molt poques cascades que es poden escalar sense córrer perill i llavors si que hi ha gent a les poques cascades escalables!! Per altra banda, és probable que en una zona hi hagi risc d’allaus 4 i en altres zones sigui nul, ja que entre les diferents zones d’escalada hi ha molts quilòmetres de distància.

Entre Banff i Jasper (300 km!!), és on hi ha més concentració de cascades.
Banff està a 2h de Calgrary per la Canadà Trail 1. Aquí s’hi troba de tot, supermercats, botigues de souvenirs i muntanya, restaurants, bars… Una opció per dormir, és en Hostels, www.hihostels.ca, no són barats, però és l’opció més econòmica, 33$ per nit i persona. Hi ha habitacions compartides amb dret a cuina. Són grans i acollidors.

A Banff hi trobem el sector The Trophy Wall amb la famosa trilogia de cascades: Terminator, The Replicant i Sea of Vapors. Tenen uns 150m i la graduació va de 5+ a 7. En aquesta època The Terminator no tocava el terra, pot estar anys sense formar-se del tot. La que estava millor era The Replicant, amb un primer llarg de 6è. I Sea of Vapors tenia el 1r llarg molt difícil amb passos de mixte, i després bon gel fins a dalt. No es formen cada any i tens una aproximació d’unes 3 hores, si hi ha trassa!!Hi ha clàssiques com Professors WI 4, amb 1,5h d’aproximació.

A poca distància, a l’estació d’esquí de Sunshine, hi ha Bourgeau Left-Hand 185m IV, WI 5. Hi ha 1h d’aproximació des del pàrquing de l’estació d’esquí.

Després ens vem instal.lar a Lake Louise. A 60km de Banff. És un poble molt petit on hi ha un hostel.
Des d’aquí pots anar a molts sectors per la carretera que va a Jasper que està a 200km. S’ha de tenir en compte que entre aquests 2 pobles no hi ha gasolinera ni cap altre població!! Molts dies fèiem entre 1h i 2h de cotxe per arribar als sectors.


El sector més important és el Weeping Wall Area, a 1,5h de cotxe, amb vies com:
Polar Circus 700m V, WI 5. L’aproximació són 10mi i per escalar-la i baixar 8h.


Negrita


A dins la Polar Circus hi ha The Pencil WI 6, però es pot fer molt poques vegades. A la mínima es trenca la columna!!Central Pillar 180m III, amb cascades que van de WI 3 al WI 5+. L’aproximació són 5mi.
Weeping Pillar 170m V, WI 6. Per arribar-hi, primer s’ha d’escalar el Central Pillar i caminar 30mi per una campa de neu.
Si fem 30mi més de cotxe trobem la maquíssima Curtain Call 125m IV, WI 6. 45mi d’aproximació.
En el llarg difícil, s’ha de superar un desplom de gel per passar d’una columna a les cortines que venen de dalt. Nosaltres la vem trobar amb molt bon gel i el desplom no era gaire gran.
Més aprop, a 1h de cotxe, hi ha diferents sectors com:

Murchison Falls 180m III, WI 4+. 1h d’aproximació. Nosaltres vem fer l’entrada per But, My Dady’s a Psycho! WI 5+. Normalment hi ha poc gel, però la vem trobar molt ben formada i per tant, més fàcil de 5+.
Transparent Fall WI 5. amb 1h d’aproximació. La curiositat d’aquesta cascada és que la part de dalt de la columna és de gel transparent i veus passar l’aigua pel darrera.
A 30mi amb cotxe hi ha el sector Mount Dennis, amb diferents cascades que van de WI 4 a WI 6. Totes elles tenen noms de cerveses i l’aproximació va de 15 a 30mi.

Al mateix Lake Louise hi ha una cascada, Louise Falls 110m II, WI 5. L’aproximació és de 30mi vorejant el llac. Aquí sempre hi ha gent, ja que és molt còmode d’anar-hi i pots baixar caminant o rapel.lant d’arbres.
Una altra gran zona d’escalada és The Ghost Valley. Es troba a 1h de Calgary, però es necessita 4x4, sinó s’ha de caminar entre 2h i 4h, ja que la carretera és una pista amb neu i s’ha de creuar el riu varies vegades. Amb 4x4 arribes fins a la base de les primeres cascades.
Nosaltres vem aprofirar que estàvem instal.lats als afores de Calgary, a casa d’uns amics que tenen 4x4.


La primera cascada que es troba és Good, Bad, Ugly 45m II, WI 5+Les limitacions que es poden trobar a les Rocalloses són:
-Una gran nevada que deixi el risc d’allaus a 4, llavors hi ha molt poques cascades escalables.

-Que entri el Chinook. És un vent de sud que fa pujar les temperatures a 15 graus positius i si dura uns dies, cauran moltes de les cascades verticals.

1 comentari:

  1. BUEN VIAJE LEÓN!!!!!!!! UNA INFO COJONUTI; AHORA TOCARÁ AHORRAR. GRACIAS POR PONERNOS LOS DIENTES LARGOS JJJJJJJJ
    UN ABRAZO Y HASTA LA VISTA ALPINISTAAAA

    ResponElimina