divendres, 20 d’abril del 2012

VERDON

El Verdon es troba al sud-est de França, al nord de Marsella. Per aquesta gorja hi passa el riu Verdon, on s’hi pot practicar barranquisme i més al sud hi ha el llac St. Croix on es pot remar o simplement banyar-se. El punt més cèntric per montar el “camp base” és el poble de La Palud. Aquí hi ha varis bars i restaurants, supermercat, botiga d’escalada, gasolinera i 2 càmpings, el que hi ha a l’entrada nord és molt sencill, però acollidor i econòmic, on t’hi pots dutxar si estàs acampant amb furgo pels voltants del poble; a la part sud hi ha una bona zona tranquila per dormir, amb wc públics i un parc amb taules.
Pel que sembla, als pàrquings dels diferents sectors està prohibit acampar.
Des d’aquí, podem accedir, amb cotxe, als sectors d’aquesta banda de la gorja entre 15 i 35 minuts. Per anar a l’altra costat s’ha de fer una bona volta per la carretereta que voreja tota la gorja; per alguns sectors es triga 1h.
La millor època per escalar és la primavera i tardor. A l’estiu fa una calor infernal, però aquest any passat es va poder escalar el juliol amb una temperatura molt agradable.

Aquesta gorja, amb parets de 300m d’alçada, va ser famosa per ser una escola d’escalada esportiva de dificultat pionera a Europa. Algun d’aquests sectors, s’hi accedeix rapelant des de dalt de la paret, per escalar, només, els últims metres!! Per tant, estàs fent esportiva amb un pati de més de 200m als teus peus!!
A part de l’escalada esportiva hi ha un munt de vies que segueixen tota la paret. La tònica és escalada per plaques de calcari boníssim amb les típiques gotes d’aigua, equipades amb parabolts. També podem trobar vies semiequipades que busquen les fisures




La carretera que ens porta als sectors, hi trobem una serie de miradors, on hi acaben moltes vies i d’aquí, els turistes contemplen la gorja i els escaldors. De totes maneres, s’ha d’evitar escalar aquestes vies perquè estan SOBADÍSSIMES, al igual que algunes clàssiques com La Demande o Ula. Aquesta última, ens van dir, que havien tret alguns parabolts, i ho haurien d’haver fet abans, així no s’hauria sobat!! Ja que les vies més repetides són les poc obligades i totalment equipades. Si el que es vol, és escalar vies on la roca no estigui polida, hi ha diferents opcions:

Vies equipades a partir del 2000, com:

Serie Limitée 7ª (6b obl). A la dreta de la paret del Duc. Per accedir a aquesta paret s’ha de creuar el riu amb tirolina.





Alix Punk de Vergons 7b+ (6c obl). Impressionant via amb plaques tècniques, desploms i “xorreres”. Situada a la part central de la paret del Duc.






Tandem pour une évidence 6c. Espectacular linea que segueix un esperó on podem trobar plaques tècniques, diedres i un llarg increible de 6c de fisura lleugerament desplomat. Molt recomenable.





Les deux pieds dans le pas 6ª+ . Bona via per entrar en contacte amb l'estil d'escalada del Verdon.



Vies semiequipades com:


Les caquous 6c.Boníssima linia de fisura. Per accedeir-hi s’ha de rapelar la via.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada