divendres, 20 d’abril del 2012

VERDON

El Verdon es troba al sud-est de França, al nord de Marsella. Per aquesta gorja hi passa el riu Verdon, on s’hi pot practicar barranquisme i més al sud hi ha el llac St. Croix on es pot remar o simplement banyar-se. El punt més cèntric per montar el “camp base” és el poble de La Palud. Aquí hi ha varis bars i restaurants, supermercat, botiga d’escalada, gasolinera i 2 càmpings, el que hi ha a l’entrada nord és molt sencill, però acollidor i econòmic, on t’hi pots dutxar si estàs acampant amb furgo pels voltants del poble; a la part sud hi ha una bona zona tranquila per dormir, amb wc públics i un parc amb taules.
Pel que sembla, als pàrquings dels diferents sectors està prohibit acampar.
Des d’aquí, podem accedir, amb cotxe, als sectors d’aquesta banda de la gorja entre 15 i 35 minuts. Per anar a l’altra costat s’ha de fer una bona volta per la carretereta que voreja tota la gorja; per alguns sectors es triga 1h.
La millor època per escalar és la primavera i tardor. A l’estiu fa una calor infernal, però aquest any passat es va poder escalar el juliol amb una temperatura molt agradable.

Aquesta gorja, amb parets de 300m d’alçada, va ser famosa per ser una escola d’escalada esportiva de dificultat pionera a Europa. Algun d’aquests sectors, s’hi accedeix rapelant des de dalt de la paret, per escalar, només, els últims metres!! Per tant, estàs fent esportiva amb un pati de més de 200m als teus peus!!
A part de l’escalada esportiva hi ha un munt de vies que segueixen tota la paret. La tònica és escalada per plaques de calcari boníssim amb les típiques gotes d’aigua, equipades amb parabolts. També podem trobar vies semiequipades que busquen les fisures




La carretera que ens porta als sectors, hi trobem una serie de miradors, on hi acaben moltes vies i d’aquí, els turistes contemplen la gorja i els escaldors. De totes maneres, s’ha d’evitar escalar aquestes vies perquè estan SOBADÍSSIMES, al igual que algunes clàssiques com La Demande o Ula. Aquesta última, ens van dir, que havien tret alguns parabolts, i ho haurien d’haver fet abans, així no s’hauria sobat!! Ja que les vies més repetides són les poc obligades i totalment equipades. Si el que es vol, és escalar vies on la roca no estigui polida, hi ha diferents opcions:

Vies equipades a partir del 2000, com:

Serie Limitée 7ª (6b obl). A la dreta de la paret del Duc. Per accedir a aquesta paret s’ha de creuar el riu amb tirolina.





Alix Punk de Vergons 7b+ (6c obl). Impressionant via amb plaques tècniques, desploms i “xorreres”. Situada a la part central de la paret del Duc.






Tandem pour une évidence 6c. Espectacular linea que segueix un esperó on podem trobar plaques tècniques, diedres i un llarg increible de 6c de fisura lleugerament desplomat. Molt recomenable.





Les deux pieds dans le pas 6ª+ . Bona via per entrar en contacte amb l'estil d'escalada del Verdon.



Vies semiequipades com:


Les caquous 6c.Boníssima linia de fisura. Per accedeir-hi s’ha de rapelar la via.

diumenge, 1 d’abril del 2012

CANADÀ

Aquest és un destí per gaudir de l’escalada en gel sense estrés. Però també és un lloc on has d’estar disposat a fer molts km en cotxe per poder escalar, ja que, on dorms i entre sectors hi ha molta distància.
A diferència dels Alps o el Pirineu, on hi ha carreres per arribar primer a les cascades, aquí hi ha molt poca gent. Sempre pots trobar algú davant i hagis de canviar de plans, però no és molt freqüent, exceptuant cascadses, com Polar Circus, que sempre hi ha alguna cordada, però tot i així, aquesta cascada es pot escalar amb cordades al davant, ja que hi ha moltes campes de neu entre ressalts. Per altra banda, si el risc d’allaus és alt, hi ha molt poques cascades que es poden escalar sense córrer perill i llavors si que hi ha gent a les poques cascades escalables!! Per altra banda, és probable que en una zona hi hagi risc d’allaus 4 i en altres zones sigui nul, ja que entre les diferents zones d’escalada hi ha molts quilòmetres de distància.

Entre Banff i Jasper (300 km!!), és on hi ha més concentració de cascades.
Banff està a 2h de Calgrary per la Canadà Trail 1. Aquí s’hi troba de tot, supermercats, botigues de souvenirs i muntanya, restaurants, bars… Una opció per dormir, és en Hostels, www.hihostels.ca, no són barats, però és l’opció més econòmica, 33$ per nit i persona. Hi ha habitacions compartides amb dret a cuina. Són grans i acollidors.

A Banff hi trobem el sector The Trophy Wall amb la famosa trilogia de cascades: Terminator, The Replicant i Sea of Vapors. Tenen uns 150m i la graduació va de 5+ a 7. En aquesta època The Terminator no tocava el terra, pot estar anys sense formar-se del tot. La que estava millor era The Replicant, amb un primer llarg de 6è. I Sea of Vapors tenia el 1r llarg molt difícil amb passos de mixte, i després bon gel fins a dalt. No es formen cada any i tens una aproximació d’unes 3 hores, si hi ha trassa!!



Hi ha clàssiques com Professors WI 4, amb 1,5h d’aproximació.

A poca distància, a l’estació d’esquí de Sunshine, hi ha Bourgeau Left-Hand 185m IV, WI 5. Hi ha 1h d’aproximació des del pàrquing de l’estació d’esquí.

Després ens vem instal.lar a Lake Louise. A 60km de Banff. És un poble molt petit on hi ha un hostel.
Des d’aquí pots anar a molts sectors per la carretera que va a Jasper que està a 200km. S’ha de tenir en compte que entre aquests 2 pobles no hi ha gasolinera ni cap altre població!! Molts dies fèiem entre 1h i 2h de cotxe per arribar als sectors.


El sector més important és el Weeping Wall Area, a 1,5h de cotxe, amb vies com:




Polar Circus 700m V, WI 5. L’aproximació són 10mi i per escalar-la i baixar 8h.


Negrita


A dins la Polar Circus hi ha The Pencil WI 6, però es pot fer molt poques vegades. A la mínima es trenca la columna!!



Central Pillar 180m III, amb cascades que van de WI 3 al WI 5+. L’aproximació són 5mi.




Weeping Pillar 170m V, WI 6. Per arribar-hi, primer s’ha d’escalar el Central Pillar i caminar 30mi per una campa de neu.




Si fem 30mi més de cotxe trobem la maquíssima Curtain Call 125m IV, WI 6. 45mi d’aproximació.
En el llarg difícil, s’ha de superar un desplom de gel per passar d’una columna a les cortines que venen de dalt. Nosaltres la vem trobar amb molt bon gel i el desplom no era gaire gran.




Més aprop, a 1h de cotxe, hi ha diferents sectors com:

Murchison Falls 180m III, WI 4+. 1h d’aproximació. Nosaltres vem fer l’entrada per But, My Dady’s a Psycho! WI 5+. Normalment hi ha poc gel, però la vem trobar molt ben formada i per tant, més fàcil de 5+.




Transparent Fall WI 5. amb 1h d’aproximació. La curiositat d’aquesta cascada és que la part de dalt de la columna és de gel transparent i veus passar l’aigua pel darrera.




A 30mi amb cotxe hi ha el sector Mount Dennis, amb diferents cascades que van de WI 4 a WI 6. Totes elles tenen noms de cerveses i l’aproximació va de 15 a 30mi.

Al mateix Lake Louise hi ha una cascada, Louise Falls 110m II, WI 5. L’aproximació és de 30mi vorejant el llac. Aquí sempre hi ha gent, ja que és molt còmode d’anar-hi i pots baixar caminant o rapel.lant d’arbres.




Una altra gran zona d’escalada és The Ghost Valley. Es troba a 1h de Calgary, però es necessita 4x4, sinó s’ha de caminar entre 2h i 4h, ja que la carretera és una pista amb neu i s’ha de creuar el riu varies vegades. Amb 4x4 arribes fins a la base de les primeres cascades.
Nosaltres vem aprofirar que estàvem instal.lats als afores de Calgary, a casa d’uns amics que tenen 4x4.


La primera cascada que es troba és Good, Bad, Ugly 45m II, WI 5+



Les limitacions que es poden trobar a les Rocalloses són:
-Una gran nevada que deixi el risc d’allaus a 4, llavors hi ha molt poques cascades escalables.

-Que entri el Chinook. És un vent de sud que fa pujar les temperatures a 15 graus positius i si dura uns dies, cauran moltes de les cascades verticals.