divendres, 5 d’octubre del 2012

CERVÍ: LYON-HÖRNLI

Per pujar a aquesta mítica muntanya dels Alps vem fer la travessa Lyon-Hörnli.


Es comença des d’Italia per Cervinia. Aquí hi ha la casa dels guies, on et poden informar de la meteo i les condicions. Ens dirigirem cap al refu Carrel caminant des del mateix poble. Hi ha 1800m de desnivell. Podem agafar un telefèric que puja 500m, però després s’ha de flanquejar per anar a buscar el camí. Aquest refu normalment és lliure, però a vegades hi ha guarda. Es paga la voluntat, que normalment són 15 euros per persona, però no estàs obligat a pagar-ho encara que hi hagi el guarda, però tothom els paga. Sempre hi ha mantes per dormir i bombones de camping gas que es poden utilitzar. No hi ha aigua!!!! Abans d’arribar al refu hi ha algun rierol d’on en podrem agafar. I si hi ha neu, es pot fondre. És important anar d’hora ja que només hi ha 40 places i és fàcil que s’ompli!!! D’aquí ens queda 600m de desnivell fins al cim. Normalment es surt a les 4:30 del matí. És important anar d’hora, ja que només començar hi ha un tram de cordes fixes verticals i la gent s’hi encalla força.


 
L’escalada en si, és fàcil, ja que en els trams verticals hi ha cordes i cadenes fixes. Abans del refu ja en trobem algun tram i la gent comença a fer uns bons embussos!!!



Nosaltres ens vem trobar unes condicions hivernals, 12 graus sota cero i amb vent, i bona part de l’ascensió amb neu. Els 3 dies previs va estar nevant a partir dels 3000m. Però molt millor, així l’escalada va ser més interessant i pràcticament ningú va pujar al cim per cap de les dues arestes i vem poder gaudir del cim amb tranquil.litat i baixar sense embussos. Vem trigar 14h de refu a refu.







La baixada per la Hörnli és entretinguda i molt llarga, 1200m de desnivell. Primer trobem una rampa de neu que podem baixar caminant sense complicacions amb l’ajuda d’un piolet per si patinéssim. Després anirem combinant algun ràpel, que farem a unes estaques grans i fàcils de trobar, amb cordes fixes i caminades per alguna pala de neu fins arribar a la cabanya Solvay. Farem un últim ràpel i d’aquí anirem baixant per destrepades fàcils de III, però delicades en algun tram on la roca no és del tot bona. No podem abaixar la guardia ja que és una paret força dreta i una caiguda seria fatal!!!


 
Per fer aquesta ascensió no fa falta gaire material. 1 piolet, grampons, algun alien i un petit joc de tascons. Nosaltres vem dur 2 cordes de 60m degut a les condicions. Segurament amb una n’hi hauria prou, però per fer els ràpels ens va anar molt bé.

Per tornar cap a Cervinia cal enllaçar varis telefèrics i caminar unes horetes. A Cervinia podem agafar un mapa de les estacions d’esquí que hi ha a la zona entre Italia i Suissa. Es veuen molt clar els telefèrics i és molt fàcil orientar-se.

Del Hörnli ens diriguim cap al telefèric Schwarzsee per un camí molt ben marcat, 2h 30mi, que ens pujarà a l’estació d’esquí Matterhorn Glacier Paradise. D’on surt la ruta normal del Breithorn 4164. D’aquí, ens diriguim cap al telefèric del Plateau Rosa o Testa Grigia. L’estiu del 2011 aquest trajecte s’havia de fer caminant pel mig de l’estació d’esquí, 1h. Hi ha un projecte per unir aquests dos punts a través d’un telefèric. Atenció amb aquest telefèric perquè el 1r cap de setmana de setembre el paren per fer el manteniment. Nosaltres el vem trobar tancat i vem haver de caminar 1h 30mi fins a un últim telefèric, Plan Maison, que ja ens va deixar a Cervinia.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada