divendres, 5 d’octubre de 2012

CHAMONIX


Segurament és la capital mundial de l’alpinisme. Aquí es pot fer alpinisme fàcil, difícil, escalada en roca a mitja i gran alçada i en molts dels casos d’una manera molt còmode gràcies als telefèrics que hi ha. Que n’hi ha molts!!!! Això si, s’ha d’estar disposat a deixar-se diners per poder escalar. Els preus van des de 45 euros per arribar a l’Aguille du Midi, 25 més si volem arribar al refugi de Torino i entre 25 i 30 per anar al Pla d’Aguille, Le Brévent o a l’Index.

La part positiva, és que no s’ha de pagar per la majoria de pàrquings on es deixa el cotxe. Per dormir hi ha varis pàrquings on hi ha WC públics com el de l’estació de tren de Montenvers, s’hi ha d’anar o molt d’hora al matí o tard a la nit, durant el dia està a tope ja que està molt aprop del centre; o el pàrquing Les Galliands, està indicat entrant a Chamonix a l’esquerra, on també hi ha una taula amb bancs per poder menjar còmodament. Aquest queda lluny del centre.

Per comprar menjar o posar gasolina hi ha un gran supermercat a 20 km al sud de Chamonix, a la sortida 21, La Pallud. El gasoil està 25 cèntims més barat que les benzineres de Chamonix o Argentiere!! Com a curiositat, si has de posar gasoil al mig de França, hi ha una benzinera a l’alçada de Valence que és força més barata, ja que hi ha un tros on l’autopista es converteix en autovia.

Per connectar-te a internet, hi ha wi-fi gratuit, a l’oficina de turisme(funciona les 24h)o al mc donalds (més fiable). També hi ha un bar molt petit, al carrer Rue des Moulins on tenen ordinador que per un modèlic preu el pots usar.

Per saber la meteo, a la casa de la muntanya, la pengen cada dia i en hores laborables pots preguntar per condicions, vies, mirar ressenyes i per 20 cèntims et fan fotocopies de les ressenyes. A l’oficina de turisme també la pengen.

Al carrer principal, davant de la botiga Snail hi ha una llibreria molt gran on hi ha moltes guies i també fan fotocòpies.

Per dutchar-te, hi ha el càmping Ecureuils al poble de Bossons, a tocar Chamonix, que per 3 euros pots utilitzar les seves instal.lacions.ACTIVITATS:

Totes aquestes activitats s’han fet a l’estiu. En els mesos de juliol i agost. Menys la goulotte Chèré que la vem fer a l'abril.

--Si la meteo és dolenta a més de 3000 metres, hi ha varies opcions bones per escalar en roca a alçades que ronden els 2400 metres.

-LE BRÉVENT:


Está al cantó oposat al Montblanc. Hi ha un telefèric que surt des del mateix Chamonix i et deixa just al cap d’amunt de la paret. Per accedir a la base de la paret es baixa caminant per la dreta per una pista d’esquí. 15 mnuts.

La via més clàssica de la paret és la Frison-Roche 6a, 5+ obli, 200m. És bona i recomenable, però has d’estar disposat a compartir-la amb unes cuantes cordades més.
-AGUILLES CROUCHES:

S’ha d’agafar el telefèric que va a l’agulla de l’Index. Està a uns pocs quilòmetres de Chamonix a l’esquerra, en direcció a Argentier. Té un bon pàrquing.

Aquí vem escalar l’aresta sud per la via Ravanel V+, 400m . Amb una primera part més vertical i després segueix per una aresta fàcil, però molt bona fins al cim. Hi ha una hora d’aproximació des del telefèric i la baixada és pel darrera amb una destrepada fàcil cap a un coll a l’esquerra i després cap al mateix camí de l’aproximació. 1h 30mi.

-PLA D’AGUILLE:

Aquí hi ha moltíssimes opcions. Per aprofitar el viatge és recomanable querar-s’hi dos o tres dies. Es pot acampar amb tenda molt aprop del telefèric, d’aquesta manera podem agafar l’aigua del wc del telefèric. O anar fins al llac blau, on tindrem aigua i és un lloc molt xulo per acampar. També hi ha l’opció d’anar al refu que està a 10 minuts del telefèric.

Per fer algunes vies que queden més lluny i són més llargues hi ha diferents llocs on fer vivac. Com l’agulla dels Grands Charmots. Aquí vem escalar la via Pilier Cordier 5+, 650m. Hi ha una aproximació d’1h 15mi. Els vivacs estan just arribar a la glacera de Nantillons. Compte al creuar-la, cauen moltes pedres!!!!! D’aquí hi ha 1h fins a peu de via. Per baixar hi ha l’opció de rapelar-la tota, és el que vem fer, o rapelar la meitat i després anar per una vira fins a la part alta de la glacera, baixarem per la part esquerra fins arribar a la part més dreta i amb més esquerdes on hi ha 2 o 3 ràpels a la roca, és una opció més complicada si no es coneixen els ràpels i l’esat de la glacera. Recomano rapelar la via, així es pot escalar més còmode deixant les botes, grampons i piolet a peu de via.
-PILIER ROUGE DE BLATIÈRE:

L’eau Rance d’Arabie 6b+, 6a+ obli, 250m.. Considerada una de les millors vies del massís!! Molt recomenable!! Boníssima escalada en fisures i rapelable. Cal portar grampons i piolet per l’aproximació. 1h.Nabot-Léon V+, 150m. Via més fàcil que l’anterior, però molt bona. Es baixa rapelant l’eao rance d’arabie.Una bona opció és fer les dues en el dia ja que no són gaire llargues.

-AGUILLE DU PEIGNE:

Lépidoptères: Via fàcil amb bona roca. Molt recomenable per practicar l’escalada de fisures.


Arête des Papillons V+, 250m: Aresta fàcil, però molt xula. Es pot fer bona part amb ensamble i on trobarem algun pas de V que ens farà escalar. Recomanable, però molt frequentada. 30 mi d’aproximació. La baixada es fa pel cantó oposat amb un ràpel i una destrepada fàcil.

-AIGUILLE DU PEIGNE:

Contamine MD, 400m: Via bona amb trams de bones fisures. 1h d’aproximació on cal portar grampons i piolet per acedir a la base de la paret. La baixada és llarga, per una linia de 10 ràpels paral.lels a la dreta de la via.-ENVERS DES AIGUILLES:

Queda a la cara est de les agulles que hi ha a sobre mateix de Chamonix a la banda del Montblanc.

Per accedir-hi hem d’agafar el tren que va a Montenvers. El primer surt a les 7 del matí.

Un cop baixem a l’estació ens dirigim cap a la Mer de Glace. Un cop allí ens haurem d’equipar amb grampons ja que comencem a remuntar la glacera pel mig. La corda és opcional ja que a l’estiu no hi ha esquerdes amagades i és una zona molt plana on n’hi ha poques. Remontem uns 30 mi per desviar-nos a la dreta a buscar un camí, on el primer tros, està equipat amb una serie d’escales metàliques i cordes que ens portaran cap al refugi d’Envers 2h. No cal portar aigua, ja que al refu n’hi ha.

És un lloc molt còmode per escalar, ja que hi ha moltes vies i algunes d’elles estan a 5mi del refu. Llavors n’hi ha que per accedir a la base de la paret cal portar grampons i piolet com en la via Guy Anne 6a+, V obli, 400m a la 1ª Punta de Nantillons. Tot i que nosalres vem trobar traça sobre neu tova i vem poder passar sense. L’aproximació són 20mi i la via és rapelable. Via molt recomanable amb un 2n llarg vertical de fisura i un impresionant 3r llarg amb una fisura fina de dits en diagonal a esquerres. Tot i que si la fas de V obligat, crec que hauràs d’escalar A2, ja que les fisures són pràcticament netes!!I si la meteo acompanya, és molt recomanable fer activitats rondant els 4000m.


-ZONA DE TORINO:

Un cop arribem al final del telefèric podem instal.lar-nos al refugi de Torino o bé caminar entre 20mi i 1h per montar la tenda. Hi ha diferents llocs on acampar, en funció de l’activitat que es vulgui fer s’ha de triar el millor lloc. Nosaltres ens vem quedar a 20mi del refu, abans d’arribar a les grans esquerdes de la glacera.


-GRAND CAPUCIN:

Via Bonatti 7a+, 6a+ obli, 350m: Boníssima!!! Via llarga i difícil. Et fa escalar tots els llargs! Per accedir a la via s’ha de remuntar 100m pel corredor que hi ha a l’esquerra de la paret, compte amb la caiguda de pedres!!! Després canviar les botes pels gats i flanquejar per unes vires relativament fàcils fins a la banda dreta de la paret. Des de la base es veu molt bé l’inici de la via, però un cop a les vires costa orientar-se!! La baixada també és llarga, pots baixar pels ràpels de la via gullibert, que no vem veure!! O una linia de ràpels d’una via més nova que va pel centre de la paret agafant tots els desploms!! Ho vem fer de nit i vem trigar 6h a arribar a la base de la paret. 1h d’aproximació des de la tenda.

-AGUILLE ADOLFO REY:

Via Saluard V+, 200m Via fàcil per disfrutar l’escalada en bones fisures i gaudir d’un entorn fantàstic. Nosaltre ens vem quedar al cim secundari, ja que d’és d’aquí és rapelable. Si vas al cim principal has de rapelar la vanda contraria i baixar per un corredor, això comporta escalar amb els grampons, botes i piolet a l’esquena.

-TOUR RONDE:Via Esperó Bernezat, 6b . A la cara est. Els dos primers llars són en roca de mala qualitat, però ho compensa el 3r llarg de fisura i diedre de V+ i el 4rt de fisura de 6b. d’Aquí es pot rapelar. Si segueixes, venen 2 llargs de bona roca de IV-V i després un tram de roca dolenta que et porten a l’aresta de la ruta normal on calen grampons i piolet. 40mi d’aproximació.
-Goulotte Grampon Fute 350m: Fina goulotte que va paral.lela a la dreta de la via normal de la cara nord. Si no està en bones condicions de gel, com va ser el cas, hi ha algun pas expo, ja que no es pot protegir. A l’linici de la via s’ha de creuar la rimaia, on buscarem el lloc més fàcil per fer-ho. Després ve un tram de gel negre que ens durà a l’inici dels 2 llargs més estrets de la goulotte. Després es va fent més ampla fins arribar a la part dreta a dalt de tot de la cara nord. Passarem una aresta fina de neu i després de flanquejar la torre final per l’esquerra, arribarem al cim per la ruta normal. Hi ha possibilitat de muntar reunió a molts llocs i protegit de les caigudes de pedres, ja que totes les rutes de la cara nord, especialment la normal, estan exposades a caigudes de pedres. És aconsellable començar molt d’hora, ja que a les 7 del matí ja toca el Sol al cim. Nosaltres vem començar a escalar a les 4:15. Aproximació 40 mi.
-AIGUILLE DU MIDI:


Per dormir tenim l’opció del refugi Cosmics o amb tenda al plató de la glacera. Sempre hi ha un munt de tendes acampades, tot i que legalment, està prohibit acampar en tot el massís!!

Des d’aquí és on surt la coneguda ruta dels quatremils per pujar el Montblanc. Però es poden fer infinitat d’activitats més curtes.
A 30mi de les tendes hi ha el triangle de Tacul on hi ha un munt de vies alpines. La més coneguda és la goulotte Chèré WI 4, 300m, segons diuen és la goulotte més repetida del Món. Compte amb la caiguda de seracs a peu de via, que ja han provocat més d’un accident!! Comencem per una pendent suau de gel per arribar a la part més vertical. Aquí comencen 4 llargs boníssims de gel, equipat amb reunions rapelables. La majoria de la gent fa aquests llargs i baixa, sinó continues per un terreny més alpí amb més neu que gel i pots arribar al cim del Montblanc du Tacul i baixar per la ruta normal.


Normalment està en condicions tot l’any.Si vols escalar bona roca i bones fisures, hi ha l’Aguille du Midi, a 20mi de les tendes, on trobem la clàssica i coneguda Rébuffat 6a, 200m. És la gran classica d’aquesta agulla, amb un espectacular 2n llarg de de 6a+ de fisura de dits. Hi ha l’opció de rapelar la via o sortir per dalt i arribar al telefèric.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada