dilluns, 2 de juny de 2014

MASMUT

la comarca del Matarraña és una zona a tocar dels Ports i en canvi és una gran desconeguda…

Hem aprofitat que l’últim cap de setmana de maig s’ha fet la primera trobada d’escalada de les Roques del Masmut per anar a conèixer aquesta zona i fer alguna escalada als Ports.


En un primer moment volíem començar fent esportiva a Torre de Arcas als sectors del Racó del tio Miguel. La nostra sorpresa va ser que, quan vem arribar al poble i vem preguntar pel sector, ens van dir que ho havien desequipat tot per nidificació!!! Sort que vem preguntar abans de fer l’aproximació a peu de 4 km per la pista!!! Llavors un noi, molt amablement, ens va acompanyar a un sector nou que es diu Les Brugidores, que està a 2km de Torre de Arcas direcció Vinaròs per la N-232. És un barranc que s’arriba per dalt i per accedir a peu de via han equipat una petita ferrata. Les vies són curtes, d’uns 12m, de conglomerat de forats. Hi ha vies de fins a 7b, però la majoria estan entre 6a i 6b+. És un racó molt xulo on a l’estiu s’hi està molt fresquet. Les resenyes es poden trovar a internet posantal cercador "escalada al Matarraña"
 
 
A la revista escalar del mes de Juny de 2014 surt un sector nou de la localitat de Beceite. Els locals ens van dir que és molt bo, amb una gran quantitat de vies. O sigui, que quan el tinguem, haurem de fer una altra visita a la zona!


Després ja ens vem dirigir cap a la població de Penyarroya de Tastavins on es feia la concentració del Masmut. Aquestes parets són de conglomerat, actualment hi ha 57 vies d’entre 140m i 220m. Té una similitud amb Riglos, ja que en alguns casos també s’ha de superar panxes!! En general la roca és bona, però pots trobar algun trams de roca dubtosa. Els escaladors de la zona estan fent un gran treball reequipant els itineraris antics; canviant burils per parabolts. Tot hi així, hi ha vies que no han canviat el seu punt de compromís, ja que gairebé totes estan obertes per baix i algunes continuen sent expo! D’aquesta manera, encara que l’itinerari escollit ens digui que està equipat, no està de més portar algun friend o tascó, ja que pots trobar trams on els seguros allunyen!
 


Per accedir-hi, dins del mateix poble, ja hi ha un cartell on estan indicades les parets. Hem de seguir una pista, on anirem trobant indicadors, que al cap d'1’5km bifurca; a la dreta arribarem a un coll on podrem aparcar i tindrem les primeres vies a 5mi. Aquí va bé per escalar les vies de la part alta. Si volem fer les de la part baixa haurem d’agafar la carretera de l’esquerra i baixar fins al riu, poc després de creuar-lo ja podrem aparcar i tindrem les primeres vies a uns 15 mi. El descens es fa caminant, tant per dalt com per baix. Ja trobarem unes fites que ens indicaran el camí. A nosaltres ens va agradar més des de dalt; tot i que escalis la via de baix de tot, la tornada al coll són 30 mi.
 

Per dormir, va bé en qualsevol dels dos aparcaments o en algun racó al costat de la pista. A la sortida del poble, en direcció a les parets, hi ha una font, al igual que a la plaça del poble. També hi trobarem un forn i un petit supermercat. Per aconseguir ressenyes hi ha el bar Sociedad on hi tenen un bon dossier i un llibre de piades. A la guia dels Ports i en un Desnivel de fa una bona colla d’anys també hi ha ressenyes.

Després d’escalar aquí, ens han quedat moltes bones vies pendents com, Barrufets, Danuta Lato, Primeros Pasos, Aquest Any Si, Fisura Carrasca…i moltes altres!!

Nosaltres vem escalar aquestes:

A la sombra de la sabina, 155m, MD/A0. Bona via amb un primer llarg de diedre boníssim i un segon llarg desplomat de bona roca. El 3r llarg hi ha trams de roca no tant bona. Via equipada generosament. Recomenable.
 
 
 
 

Aresta del GAS, 165m, V. Via amb roca molt bona. Via equipada. Els trams de III no hi ha seguros i els de IV són escassos, però els de V estan ben protegits. Molt recomenable.
 
 


Via Picotasso, 215m, V+. Via amb roca bona. Hi ha força ponts de roca equipats amb cable d’hacer i parabolts. Recomenable portar 2 o 3 friends petits i tascons. Recomenable.
 
 
 
 
 

Borrachets, 165m, 6b (V+ A1). Via amb roca dubtosa en algun tram. Prácticament equipada. Vem utilitzar l’alien vermell i el camalot del nº 1. Recomenable.
 
 
 
 
 


Ja que estàvem per la zona, també vem fer una parada als Ports per escalar a les Roques de Benet, ja que en aquesta paret no hi havíem escalat mai. La via escollida va ser la Mas-Colomer, 220m, 6a/A1. Aquesta via entra pel 1r llarg de l’Anglada-Cerdà per després fer un flanqueig de III de roca dubtosa, per anar a buscar un diedre-fissura boníssim! Molt recomenable.

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada