dilluns, 16 de novembre del 2015

LIMING


Xina és un país molt gran amb molts llocs per escalar. Els més famosos i coneguts estan al sud, però al nord també n’hi ha; existeix una guia, Climb China, on hi surten una selescció de tot el país.

El primer pas per anar a Xina és fer el Visat. Un dels requisits que demanen és que has de presentar les reserves d’hotel de tots els dies que estaràs al país; Una manera de fer-ho és fer reserves en alguna pàgina com ara booking i un cop la tens impresa l’anul.les.

Per aconseguir el Visat s’ha d’entrar a la pàgina web del consulat xinès i imprimir els formularis. Un cop els tens emplenats hi ha diferents maneres d’aconseguir-lo:

1-      Anar en persona al consulat xinès a Barcelona o Madrid.

2-      Enviar el passaport al consulat a través d’una empresa de missatjeria especialitzada. (és el que vem fer nosaltres).

3-      Si entres a Xina per Hong-Kong el pots fer allà, però trigaran 6 dies en donar-te’l.

El cost total del visat és: 95€ per passaport  i si l’envies a través d’una empresa de missatjeria has de sumar-hi 60€ més per persona. Nosaltres els vem enviar a través de ISAN MENSAJEROS.

Nosaltres vem arribar-hi el 3 d’Octubre i cal saber que la 1º setmana d’aquest mes és la Golden Week; és una setmana de vacances on tots els xinesos es desplacen. Aquesta setmana es va crear l’any 2000 on hi va haver  60 milions de viatgers; l’any 2010 n’hi va haver 230 i l’any 2014 ja n’hi va haver  475 milions; cada dia es desplacen 100 milions de xinesos per carretera i 9’75 en tren. Una de les ciutats més visitades aquests dies és Beijing. A part de la gentada que hi ha per tot arreu, els preus dels hotels es tripliquen!!

La moneda és el Yuan. A l’Octubre del 2015 el canvi estava:  1€ = 6’96 CNY. Per canviar moneda només es pot anar al Bank of China. Per treure diners només es pot anar a caixers d'aquest banc o en algun on hi hagi el cartell de VISA, sinó als altres només serveixen les tarjes xineses.

Una cosa a tenir en compte és que en molts llocs de Xina no parlen gaire o gens d’anglès. En algunes situacions pot ser còmic, però en altres pot ser un problema. Una bona eina és un traductor al mòbil, però necessites wi.fi i alguns traductors no funcionen a Xina, al igual que el facebook o google o qualsevol blog. Una cosa que pot ser útil és que algú que parli anglès t’escrigui  en un paper algunes frases en xinès.

Cal recordar que Hong-Kong no és Xina. Per entrar-hi no cal visat i tenen la seva moneda, el  Dòlar de Hong-Kong ; 1€ = 8,53HKD. També condueixen per l’esquerra i és molt més car que Xina.

Aquí només hi vem ser una nit i ens vem instal.lar a l’hotel Cosmic Guest House. Ens va costar 49€. Està a 1h de l’aeroport amb el Bus nº 21 o l’N 21 si és de nit; a la parada nº 13. És molt fàcil i còmode d’anar-hi.

LIMING és un petit poble, només té un carrer, de muntanya envoltat de valls amb parets d’arenisca vermella plenes de fissures, la majoria d’un llarg, però també hi ha força vies de varis llargs.

 
De fet, es podria dir que és d’Indian Creek asiàtic. Per norma general, les fissures no són tant difícils com a Utah, però l’estil és el mateix i amb una roca gairebé igual.

 
Com arribar: 
Nosaltres veníem de Getu. Vem agafar un avió de Guiyan a Lijiang . Després es pot anar amb bus, 50 CNY, o minivan, 35 CNY i triga unes 4h. L’estació de bus i de minivan són diferents i les dues es troben a l’Old Rown. Com que nosaltres vem arribar a les 22:00 ja no hi havia transport públic i vem agafar un taxi que ens va costar 500CNY i va trigar 2h 30mi. Per marxar vem anar amb bus fins a Lijiang i llavors en tren nocturn fins a Kunming (té el 4tr aeroport més gran de Xina) I d’aquí cap a casa.


L’entrada del poble també és l’entrada al parc nacional el qual s’ha de pagar per accedir, però dient que només vas a escalar i plorant una mica, potser t’estalvies de pagar.

On dormir:

Hi ha varis hotels, alguns de grans i cars. També hi ha hotelillos. Nosaltres estàve al Faraway Hostel, és on van tots els escaladors, de fet es va construir pels escaladors. És petit i acollidor, però no té servei de bar ni restaurant. Per menjar al poble hi ha força restaurants on es menja bé per pocs diners.



Els dies 1, 11 i 21 de cada mes hi ha mercat. No és un mercat d’artesania ni de comprar regals, és un mercat per la gent d’allà, on els que viuen a la muntanya baixen al a comprar algunes coses bàsiques, a relacionar-se i alguns a beure alcohol!

 
Hi ha una farmacia i un caixer, però només és per tarjetes xineses, o sigui que s’ha de pagat tot en efctiu i portar els diners canviats.

El descobridor d’aquesta zona és en Mike Dobie, qui ho va veure en un viatge turistic i immediatament després va començar a obrir vies.  Els sectors estan molt aprop del poble, s’hi pot anar caminant, es triga entre 30 mi i 1h 15mi. A la pàgina d’en Mike es pot descarregar la guia en pdf per 10€ i sinó també es pot comprar en format llibre al Far Away per 120 CNY.

Per poder escalar el major nombre de vies és aconsellable portar dos jocs sencers d’aliens i camalots fins el nº 5 i triplicar del 0,75 al 3; el número 6 també pot ser molt útil. De fet, hi ha molts Offwidth…

Alguns dels sectors:

Pillars Area: Un bon sector per començar amb vies de diferents dificultats i de molt bona qualitat.


 
Pinecrest Buttress: HI ha alguna via boníssima com Scarface 2, 5.11; The Great Own, 5.9.

 
The Guardian: Considerat un dels millors sectors de Liming. És bo, però no se si tant! Hi ha alguna via molt bona com, Brazen Hussie, 5.10 b; Flight of the Locust, 5.12a.





Cave Area: Aquí es pot escalar quan plou.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada