dimarts, 9 d’octubre del 2012

ORDESA

Escalar en aquest parc nacional és realment especial tant per la bellesa del lloc com per l’espectacularitat de les seves parets. I si el que vols són vies d’aventura, és el lloc ideal.


L’escalada és atlètica i desplomada, amb molts diedres i fisures. Hi ha vies molt dures, però també n’hi ha de més assequibles per poder prendre mides.



Per arribar al Parc Nacional s’ha d’anar fins al poble de Torla, i d’aquí ens arribem a la Pradera, d’on podrem veure les parets a sobre nostra. En temporada alta està prohibit pujar-hi amb cotxe i hi ha un servei de bus des de Torla que per 4,5 euros ens hi puja en pocs minuts. Del 30 de juny al 31 d’agost el 1r bus surt a les 6 del matí i l’últim baixa a les 22:00. De l’1 de setembre al 16 l’horari és de les 6 a les 21:00. I per setmana santa és de 7 a 20:30.




A tots els pàrquings de la zona està prohibit acampar. Es pot buscar algun racó amagat als afores o a la pista que va cap a Bujaruelo, just on hi ha la barrera, o al poble d’abans, Broto. Sinó a la sortida de Torla hi ha 2 càmings econòmics. Quan s’acaba la temporada del bus, es pot pujar amb cotxe fins a la Pradera, però no s’hi pot dormir. A Torla també hi trobem alguna botiga de material d’escalada.

Una bona via per començar i conèixer el tipus d’escalda és combinar la primera part de las BRUJAS i la segona de la FRANCO-ESPAÑOLA al Tozal del Mallo. Via de fins a 6b amb roca força bona. De 6 a 8h d’escalada. 1h 30mi d’aproximació. La baixada és cap a l’est, per les clavijas de Salarón.





Una altra via molt bona, però més exigent és la ZARATHUSTRA. Al Pilar del Cotautero. Desploma del 1r llarg a l’últim!! Cal portar estreps ja que s’ha de superar un gran sostre equipat amb burils i pitons. Via llarga, de 8 a 10h d’escalada. 1h 30mi d’aproximació. La baixada és cap a l’est, per les clavijas de Cotatuero.




Una altra via boníssima, però més dura és la RACS. La descriuen com una obra mestra i la veritat és que mentre l’escales t’adones que la descripció és molt encertada. Via molt desplomada i gairebé totalment desequipada, hi ha 4 pitons i 1 friend abandonat en tota la via i no estan als passos clau!!. Els primers llargs trobem les reunions amb 2 burils, després n’hi ha amb pitons i algunes que s’han de montar, però totes es poden reforçar. S’ha de portar 2 jocs de friends i d’aliens, el camalot del 4 i un joc de tascons. La via es pot protegir molt bé exceptuant algun petit tram, però no queda massa expo. De 7 a 9h d’escalada. 1h 30mi d’aproximació. La baixada és cap a l’est, per les clavijas de Cotatuero.








Jo només he fet aquestes 3, però a Ordesa hi ha moltíssimes vies bones. Algunes molt dures, però d’altres assequibles com l’Anglada al Libro Abierto, la Rabadá-Navarro al Pilar del Cotatuero o la Ravier al Tozal del Mallo.

1 comentari:

  1. Bones Marc,
    Ordesa...
    escalar la Racs és com fotre's el millor plat en el millor retaurant! Quin tros de via!
    escolta, podries passar-me el contacte de David G.? Volia demanar-li una topo del Pedra-sud!
    adria.foto@hotmail.com

    chuek

    ResponElimina